Klimaatcafé in de bibliotheek succesvol

Dansen met verandering: KlimaatCafé in de Nieuwe Bieb

In de Nationale Klimaatweek organiseerden we in samenwerking met Windesheim, ProVeg Nederland en Kanteldenker op 3 november een KlimaatCafé.

Marcel Kolder, kanteldenker, trapte af met waarom veranderen van gedrag zo enorm moeilijk is, we veranderingen liever uitstellen en graag aan anderen overlaten. Dat we als mens last hebben van hulpeloosheid en niet uit onze comfortzone willen stappen. Van, ik doe het zo slecht nog niet tot de techniek zal alles wel oplossen voor de mensheid. Hij begon zijn verhaal met wijzen op de trends in de wereld met een collectie prachtige schilderijen. Veerle Vrindts, oprichter van ProVeg Nederland, vertelde over de voedselrevolutie en waarom deze revolutie gaat helpen bij onze uitdagingen rond klimaat en diversiteit. Veerle had een spannende quiz voor ons in petto en kon de transitie staven met veel onderzoek naar gedrag. In samenwerking met het universitair Kieskompas bleek dat bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat we meer plantaardige en minder dierlijke producten moet gaan consumeren, en dat is opvallend. Oscar Somsen, docent-onderzoeker bij Urban Innovation Windesheim, legde de mogelijkheden uit van energieopslag, Nu steeds meer electriciteit duurzaam opgewekt wordt, wordt ook opslag belangrijker. Dat kan op veel manieren, op een centrale plek, in huis of buurtbatterijen. Er kwam een geanimeerd gesprek op gang over de voordelen van de thuisbatterijen nu de saldering op de schop gaat. Tenslotte vertelde een van de studenten over de Klimaatpodcast die ze met onze stichting willen gaan opzetten voor Almere.

Het KlimaatCafé in de Nieuwe Bibliotheek in het Nieuwe Lokaal op de vierde verdieping. Er was ook een klimaathuiskamer ingericht. Iedereen is hierbij uitgenodigd om aan de Veggie Challenge mee te doen, scan hiervoor de QR-code.

Derde warmtecafé 5 juli in beeld

“Wat is een warmtepomp en hoe kunnen we als groep bewoners iets samen voor elkaar krijgen? Er zijn een paar partijen uitgenodigd waaraan je alle vragen kunt stellen. Van subsidie tot simpele isolatie.” Woensdag 5 juli was het derde warmtecafé van Stichting Stadswijkverwarming, een bewonersinitiatief dat in gesprek gaat met inwoners over van het aardgas afgaan. Dit keer gingen ze meer de diepte in. Verschillende specialisten waren aanwezig om vragen te beantwoorden over warmtepompen, isolatie, besparen of energie delen. Houd de website in de gaten voor het volgende warmtecafé eind september/begin oktober.

Videoverslag warmtecafé 5 juli in De Goede Rede in Almere

Ook bij de derde editie van het WarmteCafé was Hogeschool Windesheim weer aanwezig, ditmaal met Harmke, vanuit de rol als community builder en Arno, (functie?). Beiden stonden klaar om met bewoners mee te denken over technische- en sociale zaken die komen kijken bij de energietransitie van Almere Haven. Uit de gesprekken kwamen een aantal hulpvragen en onduidelijkheden naar voren, die zich voornamelijk richtten op de vraag: hoe ga je andere buurtbewoners betrekken, enthousiasmeren en overtuigen om gezamenlijk aan de slag te gaan met verduurzaming? De welwillende bewoners aan tafel namen graag de rol van informatieverstrekker op zich, vandaar de aanwezigheid bij dit informatieve WarmteCafé, maar liepen vast op het maken van verbindingen binnen de energietransitie. Ook speelt de angst mee om ergens aan vast te zitten op de lange termijn, terwijl een verandering van de samenstelling binnen een buurt of een eigen verhuizing vaak onvermijdelijk is. Dit zorgt voor toekomstige onzekerheden. Daarbij constateerden de gesprekspartners dat leeftijd een erg belangrijke factor is voor interesse en participatie in de energietransitie, het gebrek aan aanwezigheid van een jongere generatie tijdens dit WarmteCafé was dan ook een gemis.

Het tweede warmtecafé in mei was succesvol

Wij organiseerden het tweede Warmtecafé in Almere Haven in mei, dit keer samen met studenten van Windesheim (minor Applied @‌urban innovation). Tijdens het warmtecafé werd er gepraat over Almere Haven van het aardgas af. Na een panelgesprek werd er in vijf gesprekstafels, geleid door Windesheim studenten, gepraat over wat het voor mensen betekent als een wijk van het gas af gaat. We zijn blij met de opkomst tijdens de avond. Het geeft ons en de gemeente Almere waardevolle informatie om mee te nemen in onze plannen voor de warmtetransitie.

Benieuwd naar wat dit tweede WarmteCafé heeft opgeleverd? Het verslag van de bijeenkomst vind je hier: https://stadswijkverwarming.nl/warmtecafe/