Groen en Gezond
Eind vorige week heeft de gemeente naar aanleiding van het warmtecafé op 25 april een pagina online gezet waarop het verhaal over ‘Almere aardgasvrij’ staat. Hier staat o.a. wat de gemeente doet en ook wat je als inwoner kan doen. Mogelijk kan dat wat vragen van onze bezoekers beantwoorden. Deel deze pagina daarom gerust:https://groenengezond.almere.nl/themas/energie
Regionaal Energieloket
De gemeente Almere heeft samen met het Regionaal Energieloket in verschillende wijken Buurtacties Energiezuinig Wonen georganiseerd. In deze acties zijn een aantal voorbeeldwoningen onderzocht door onze technisch adviseurs. Op basis van dit onderzoek zijn adviesrapporten samengesteld. Hierin staan slimme stappen om uw woning energiezuiniger te maken.
Bent u benieuwd hoe u energie kan besparen? De kans is groot dat één van de adviesrapporten ook te gebruiken is voor uw woning. Het is niet alleen belangrijk om naar de wijk te kijken, ook het bouwjaar is erg belangrijk.
Want wat is in uw situatie de beste oplossing? Welke stappen naar een energiezuinigere woning kunnen er worden gezet? Welke kosten kunt u daarbij verwachten? De adviesrapporten gaan hierop in. Let op dat de kosten en besparingen op dit moment anders kunnen zijn.
Voor de rapporten zie deze link
En verder:
Beleidsvisie 2019 over warmte en de transitievisie van de gemeente:
https://almere.notubiz.nl/document/10638688/4#search=%22transitievisie%20warmte%22

Sites waar informatie op staat over stadswarmte en waar we mee samenwerken (deze lijst gaat aangevuld worden de komende maanden).
- https://www.lsabewoners.nl/energie/
- https://www.hieropgewekt.nl/lokale-energie-monitor in de lokale energie monitor brengen wij altijd een overzicht van initiatieven in de warmte
- https://www.hieropgewekt.nl
- https://departicipatiecoalitie.nl/samenwerkingen/
Historie
De geschiedenis van de verwarming gaat terug tot de Prehistorie. Het waren de Romeinen die de vloerverwarming introduceerden. In 1825 werd in Nederland de eerste CV-installatie aangelegd.
In de Prehistorie warmden de mensen zich, meer mogelijkheden waren er niet, aan vuur en aan de zon. De Romeinen waren vermoedelijk de eersten die de vloerverwarming introduceerden.

In de tweede eeuw voor Christus vond de Romein Gaius Sergius Orata het hypocaustum uit, een verwarmingssysteem waarmee hij zijn visvijvers opwarmde, via gangen onder die onder de vijver doorliepen. Dit systeem werd daarna ook toegepast in openbare gebouwen. Via een houtvuur en onderaardse gangen lieten de Romeinen warme lucht onder de vloeren doorstromen, zodat die vloeren lekker verwarmd werden. De warme lucht stroomde door kanalen van ongeveer 60 centimeter hoog onder de complete vloeren door en zorgde zo voor een comfortabel vloeroppervlakte.
Zonnepanelen
Voor de geschiedenis van zonnepanelen gaan we terug tot ongeveer 1839. Toen ontdekte de Franse fysicus Antoine César Becquerel het zogenaamde ‘fotovoltaïsche’ effect. … 50 jaar later werd de eerste zonnecel gemaakt, wat diende als basis voor de zonnepanelen zoals we die vandaag de dag kennen.

Warmwatersystemen, stoomverwarming en centrale verwarmingssystemen
In 1838 vond de warmwaterverwarming ingang in Nederland, toen het eerste pand, namelijk het huis van Adriaan van der Hoop aan de Keizersgracht in Amsterdam, een warmwatersysteem kreeg. Al eerder gebruikten Nederlandse kassen warm water als verwarmingsmethode, een systeem dat voor het eerst in 1716 in Engeland gebruikt was in kassen.
In 1825 werd in Nederland, voor zover bekend, de eerste CV-installatie aangelegd met luchtverwarming: in Huis Landfort te Gendringen. De belangrijkste voordelen van centrale verwarming waren het veel grotere gebruiksgemak, de gelijkmatigere verdeling van de warmte en de betere luchtkwaliteit in de verwarmde ruimten.
