District verwarming in Denemarken

Denemarken loopt voor op Nederland op het gebied van oplossingen voor verwarming van individuele gebouwen, dorpen, steden en regio’s.

Dit heeft natuurlijk te maken met onze Nederlandse gasreserves die goedkoop in te zetten waren. Maar er is meer. Denemarken heeft niet alles in handen gelegd van grote energie bedrijven zoals Vattenfall, Eneco etc. Ieder dorp stad of regio heeft een eigen energie bestuur, samengesteld uit lokale bewoners die bepalen hoe en wat en gebeurd. Er wordt ook gebruik gemaakt van elektriciteit productie in combinatie met afvalwarmte voor verwarming. Maar deze warmte wordt altijd op basis van controleerbare kosten zonder winst geleverd. Als de elektriciteit vraag toeneemt wordt de warmte veelal opgeslagen in grote bassins en de warmte wordt vervolgens gebruikt wanneer het nodig is. Maar ook worden talloze technieken gebruikt om CO2 uitstoot maar vooral ook kosten te besparen. Dus geen lange pijpleidingen naar dorpen of wijken maar lokale productie het gebruik van lokale bronnen of warmte opslag in de zomer wat ’s winters wordt gebruikt.

We kunnen nog veel leren van de Denen, beter goed gekopieerd dan oeverloze discussies en slechte oplossingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: