Waterstof als warmtebron voor woningen

Er wordt nogal eens gemeld dat waterstof een vervanger zou zijn voor aardgas; het kan na aanpassingen van het aardgasnet naar de woningen. Maar helaas is dat maar een deel van het verhaal.

Een onderzoek van TNO heeft al eerder aangegeven dat groene waterstof dus waterstof gemaakt via elektrische energie door windmolens of zonnepanelen een beperkte toepassing kent zoals voor de industrie zoals chemie en staalproductie, het transport zoals het openbaar vervoer en voor vrachtwagens. Als we alle mogelijkheden zouden benutten voor het opwekken van groene stroom dan zouden er misschien in uitzonderlijke gevallen twintigduizend huizen mee verwarmd kunnen worden maar de productie van waterstof is kostbaar en verwarming via waterstof dus ook. Het water dat gebruikt wordt voor het maken van waterstof moet heel zuiver zijn en bij de productie van waterstof gaat veel groene energie verloren. In een recent Duits onderzoek wordt opnieuw bevestigd dat warmte opgewekt door warmtepompen veel goedkoper is dan door middel van waterstof daar komen de kosten voor het transport van waterstof via via aangepaste pijpleidingen of hoge druk tanks nog bij.

Het Duitse onderzoek geeft het volgende aan:

Warmtepompen veel efficiënter voor woningverwarming dan waterstof

Behalve warmtepompen en laagtemperatuurnetten wordt waterstof regelmatig genoemd als duurzaam alternatief voor aardgasverwarming. Een belangrijk voordeel zou zijn dat het bestaande gasnetwerk – na wat upgrades – kan worden toegepast voor waterstofdistributie in woonwijken. In talloze studies wordt echter gesteld dat waterstof geen ‘economisch haalbare’ oplossing voor decentrale woningverwarming is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: