In het coalitieakkoord is afgesproken dat in deze nieuwe collegeperiode toekomstbestendige alternatieven moeten komen voor de stad. Ze moeten betaalbaar zijn en keuzevrijheid bieden. Geen enkel bedrijf krijgt een monopoliepositie.
De gemeente ziet onze stichting als een van de schakels in het ontwikkel- en acceptatieproces van de fossiele naar een duurzame samenleving. Hiervoor komt een Transitievisie Warmte. Met stappen als isoleren, verduurzamen van het warmtenetwerk en innovaties op het gebied van energie.
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne volgen de prijsontwikkelingen zich in rap tempo op. Alternatieven in plaats van gas worden steeds haalbaarder. Nieuwe Europese wetgeving, en de mogelijkheid voor collectieve warmvoorziening op wijkniveau zal de duurzame warmtevraag ondersteunen.
Bewonersinitiatieven als onze stichting zijn een belangrijke schakel in het vertalen van ambities naar wijk en huis. Vanuit onze missie gaan we voor de gemeente een verbindende rol vervullen in het ontwikkelen van een maatschappelijk acceptatie en draagvlag voor de energietransitie tussen alle stakeholder/partijen die hiermee in aanraking komen.
We blijven met de gemeente in gesprek over de transitie. Onze stichting wordt actief betrokken bij alle plannen. Het focus is nu op de verkenning Aardgasvrij in Almere-Haven die door de gemeente wordt uitgevoerd en in het najaar klaar is. Vanaf dat moment pakken we onze rol op.
